Hitland Magazine

Koken met passie: Traditionele Mosterdsoep
woensdag 1 juni 2016
Mosterdsoep
Franse keuken en Fuiks Classic.

De benodigdheden:
Braadpan met dikke bodem (voor gelijkmatige ontzuring van de mosterd)
Pannenlikker
Garde

De ingrediënten:
5 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote sjalotten
50 gram Franse gladde mosterd
90 gram Zaanse grove mosterd
0,2 liter kippenbouillon
0,2 liter volle melk
0,8 liter koksroom
1 eetlepel gembersiroop
200 gram boerenroombrie
¼ bos Bieslook

De Bereidingswijze:
Fruit de sjalotten op rustige wijze aan en laat glazig worden (De sjalotten mogen niet kleuren).
Gladde en grove mosterd toevoegen bij de sjalotten.
Proef de mosterd en onthoud de zuurtegraad.
Ongeveer 15 minuten laten “zweten” om de zuurtegraad te verminderen .
Dit is het kritische punt van het recept laat de mosterd niet verkleuren of verbranden!!!
Snij ondertussen de brie in kleine stukjes en hak de bieslook zo fijn mogelijk.

Proef of de mosterd de zuurtegraad kwijt is, zo niet?
Laat de mosterd nog even zweten tot dat de zuurtegraad naar wens is.
Voeg de kippenbouillon toe en laat de mosterd oplossen in de kippenbouillon door middel van de garde.
Laat het geheel rustig opkoken.
Voeg de melk en koksroom toe en breng rustig aan de kook.
Laat inkoken tot gewenste dikte en voeg eventueel gembersiroop toe als de zuurtegraad nog niet naar wens is of naar je eigen smaak.

Dresseren en serveren.
Zorg dat de soepkommen warm zijn.
Voeg de brie toe in kleine stukjes en schenk de soep in de kom strooi hier naar wat gesneden bieslook over.