Bizar duel brengt Groeneweg naar volgende ronde; 12 goals, rode kaart en een scorende keeper

• zondag 12 juni 2022
  • Philip van Es

Een krankzinnig duel met Floreant heeft Groeneweg de volgende ronde van de nacompetitie bereikt. Voor de neutrale toeschouwer was het duel een waar spektakelstuk met maar liefst 12 doelpunten, een rode kaart, een scorende doelman en een strafschoppenserie.

Nog voor sommige spelers goed en wel de bal hadden geraakt kwam Floreant al op voorsprong. De Zevenhuizenaren toonde veerkracht en kwamen in de eerste helft al vlot weer op een 2-1 voorsprong. “Toen hadden we door moeten drukken”, zegt trainer René van Beek na afloop over dat spelverloop. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar twee fouten op rij zorgde voor een 3-2 achterstand. Voor rust maakte Groeneweg nog wel de gelijkmaker.

Lang leek het na rust, dat beide ploegen de defensieve fouten goed hadden geanalyseerd. Tot en met minuut 84 bleef het 3-3 met een licht overwicht voor Groeneweg. Maar uit het niks maakte Floreant-invaller Chandeux van Herk er 3-4 van. Wederom toonden de Zevenhuizenaren veerkracht om tot 4-4 te komen. Na goed doorkoppen van Maurice ‘mr. Groeneweg’ Eckhardt, rondde Robin Zuiverveld keurig af. Maar nog geen minuut na de gelijkmaker viel in extremis de 5-4 van Jeffrey Hilgeman.

Waar een enkele speler van Groeneweg verslagen op de grond lag en toekeek naar de juichende Floreant-spelers en supporters op sportpark Van ‘t Verlaat, bleek Niels Heijkoop nogt een verrassing in petto te hebben. In een poging om Maurice Eckhardt in de dying seconds van de wedstrijd te bereiken maakte de Groeneweg-doelman de 5-5. Zijn lange bal was te hard voor Eckhardt, die nog wel doorliep. Daardoor raakte keeper Gregory Smeenk van slag. Met een vreemde stuit plofte de bal over de Floreant-goalie in de het doel voor de 5-5. Een verlenging was aanstaande.

Die verlenging ging aanvoerder Bas Roos sowieso niet meer meemaken. Na een wat harde reactie op een tegenstander die bij een voorsprong nog de bal wegtrapte sloeg Roos de bal daarna zelf weg. Voor scheidsrechter Bongers reden om Roos in een paar seconden tweemaal geel en dus rood te geven.

Ondanks een man minder nam Groeneweg het initiatief in de eerste helft van de verlenging. Een strafschop werd nog gemist door Zuierveld, maar dat foutje maakte hij al snel goed. Na stevig doorzetten prikte hij onder doelman Smeenk de 6-5 binnen. Maar in de laatste seconden van de eerste helft van de verlenging rondde Floreant een vlijmscherpe counter af voor de 6-6. Sportpark Van ‘t Verlaat voelde de bui al hangen: strafschoppen moesten de beslissing gaan brengen.

Ondanks dat Floreant mocht beginnen trok Groeneweg aan het langste eind. Aanvoerder Bart van Herk van Floreant besloot in zijn strafschop alles fout te doen wat je maar fout kan doen en mikte uiteindelijk naast. Ook Bart Houdijk ging de mist in. De eerste strafschop die hij nam werd gestopt, maar Heijkoop was te vroeg van de lijn. In tweede instantie koos Houdijk de paal uit als eindstation van zijn strafschop. Voor Groeneweg schoten Eckhardt, Luuk Gritter, Mike Karreman en tot slot Coen Hoogeveen onberispelijk raak voor de volgende ronde.

Een plek in de derde klasse is voor Groeneweg nog ver weg. Een lange route houdt ze komende dinsdag nog even op Sportpark Van ‘t Verlaat. Dan wacht het duel met Bergambacht.