Na EK-titel gaat Lauren Molengraaf ook voor goud op WK veldrijden in eigen land

  • zaterdag 17 december 2022
  • Max Theodoridis

Ze is pas 17 jaar, maar nu al hard op weg om misschien wel de nieuwe Marianne Vos te worden. We hebben het over Lauren Molengraaf uit Capelle aan den IJssel. Waar ze in de zomer het wegwielrennen met mountainbiken combineert, springt ze in de winter op haar veldritfiets tijdens verschillende trainingen en wedstrijden. Dat gaat vorige maand zelfs zo goed dat ze eerste weet te worden op het Europees kampioenschap Veldrijden bij de junioren. "Ik kon het bijna niet geloven", vertelt ze vol trots.

Sinds dit seizoen rijdt ze voor het professionele team Tormans CX uit België, maar tien jaar geleden is het allemaal écht begonnen voor Lauren. Als 7-jarig meisje gaat ze mee met haar broer naar wielerclub RWC Ahoy in Rotterdam, waar al snel blijkt dat ze over veel talent beschikt. Een paar jaar later maakt haar broer stappen in de Capelse politiek en bestormt Lauren de internationale wielrenwedstrijden om de beste in haar categorie te worden. 

Europese titel
Op Europees niveau is dat inmiddels gelukt. Nadat ze vorig jaar als eerstejaars junior twaalfde wordt bij het EK en derde bij het WK veldrijden, weet ze dit jaar in Namen voor het eerst de Europese titel te pakken. In een spannende strijd houdt ze uiteindelijk drie seconden over te op de Italiaanse Valentina Corvi, die genoegen moet nemen met een zilveren plak. "Het kwam aan op de laatste ronde en dan moet je erin blijven geloven. Uiteindelijk heb ik denk ik op technisch vlak het verschil kunnen maken waardoor ik er met de titel vandoor kon gaan", blikt het multitalent nu terug. 

Radio Capelle nam een kijkje bij Outdoor Valley in Bergschenhoek, waar de Capelse zich voorbereid op haar volgende wedstrijden:Lang om van haar overwinning te genieten heeft Lauren echter niet. Begin februari staat namelijk haar volgende grote doel op het programma: wereldkampioen worden bij de junioren op het WK veldrijden in eigen land: "Rond de kerstperiode rijd ik nog veel veldritten in België, de laatste paar wereldbekerwedstrijden komen er nog aan en half januari is er ook nog eens het NK. Dus met de voorbereiding zit het wel goed."

School én sport?
Hoewel de focus dus volledig op de sport lijkt te liggen, gaat Lauren ook nog 'gewoon' naar school. Dit jaar zit ze namelijk in haar examenjaar vwo waardoor ze haar tijd zo zorgvuldig mogelijk moet zien in te plannen. "Dat is af en toe zeker lastig, zeker in zo'n examenjaar. Maar gelukkig zit ik op een school (Thorbecke red.) waar ik redelijk veel vrijstellingen kan krijgen. Op dit moment sta ik er zowel met fietsen als met school goed voor, dus ik heb zeker niets te klagen."


Op de heuvels vlakbij Outdoor Valley in Bergschenhoek is Lauren hard aan het trainen voor haar volgende wedstrijden.

Na het veldritseizoen in februari is Lauren van plan om een paar weken rust te nemen om zich vanaf maart weer te richten op het weg- en het mountainbikeseizoen. Met ook nog eens haar eindexamens in mei op de planning wordt het dus een druk jaar. Of Lauren daarna ook nog een vervolgopleiding wil gaan doen weet ze nog niet: "Ik wil vooral iets doen wat ik leuk vind en daar ben ik nu nog niet uit. Anders wordt het waarschijnlijk een tussenjaar."

Eén ding is in ieder geval zeker: naast het streven om wereldkampioen te worden bij de Junioren, droomt Lauren er ook van om haar grote voorbeelden Marianne Vos en Mathieu van der Poel misschien wel achterna te gaan. "Dan word ik toch liever Olympisch kampioen dan dat ik een titel op een universiteit of de hogeschool behaal", besluit ze met een knipoog.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 17 december 2022