Capelle-voorzitter Mastenbroek: “Ik was er helemaal klaar mee”

Jaap Mastenbroek schoof aan bij IJssel-sport TV en gaf tekst en uitleg over zijn opstappen en later aanblijven bij v.v. Capelle.Eerder in het jaar gaf Mastenbroek immers via een bericht op de website van v.v. Capelle te kennen dat hij zou stoppen als voorzitter bij de club. Een gebrek aan ‘handjes’ en een stijgend individualisme deed hem die beslissing maken. “Ik was er helemaal klaar mee. We zijn met een paar man de ballen in de lucht aan het houden. Dat gaat niet op een vereniging van 950 leden.”

Een opeenstapeling van voorvallen zorgde voor een moeilijke situatie bij v.v. Capelle. “Ik was opzoek naar draagvlak binnen de vereniging. Er stond geen professionele organisatie meer. We wilden veel meer participatie van ouders en er waren belangrijke functies binnen de club waar we geen invulling voor konden vinden. Dat was mede de reden dat ik dacht: Laat ik maar eens aan de boom schudden.”

Een nieuw begin

Na de open brief van Jaap Mastenbroek is er het nodige gebeurd. “De Technische Commissie trad ook af met Piet de Kramer en Cor Hoogendoorn. Dat bracht ruimte om dat te vernieuwen. Enkele eerste elftalspelers vervolgens de koppen bij elkaar en kwamen met een nieuwe TC met acht mensen. Die is nu operationeel. De voorzitter van de businessclub, die is ook vervangen, plus dat er nieuwe mensen bij zijn gekomen. En er is een volledig nieuwe sponsorcommissie tot stand gekomen. Dus er is erg veel gebeurd in de afgelopen tijd.”

Geen klant maar lid

Mastenbroek koos er bewust voor om zijn opstappen breed uit te meten. “Ik wilde een zo groot mogelijke impact te krijgen binnen de vereniging. Ik wilde mensen wakker schudden. Als men wil dat we binnen de club op een goede wijze sport bedrijven, dan ben je geen klant bij een club, maar lid bij een vereniging.” Daarbij benoemd Mastenbroek een trend die hij ondervindt. “Mensen denken steeds vaker dat ze klant zijn bij een club. Bij een voetbalvereniging als v.v. Capelle ben je lid. De leden maken met elkaar de vereniging en moeten met elkaar zorgen dat de organisatie in stand blijft.”

Onverwachts

Dat Mastenbroek nog steeds voorzitter is had hij niet kunnen bevroeden na het vacant stellen van zijn positie. “Het is altijd een risico dat je loopt als je zoiets doet. Ik verwachtte dat een aantal mensen hun nek uit zouden steken en de handschoen op zouden pakken. Maar ik heb het statement niet gemaakt met de gedachte dat er mensen in beweging zouden komen en dat ik na zes weken zeg dat ik toch blijf. Ik heb het statement puur gemaakt om een boodschap uit te dragen. Een vereniging als deze draait op dit moment op te weinig vrijwilligers. Dat zullen we aanzienlijk moeten verbeteren om op een goede wijze sport te kunnen bedrijven.”

Seizoen afmaken.

Het uiteindelijk terugkomen op de eerdere beslissing om te stoppen kan de geloofwaardigheid van Mastenbroek aantasten. Toch denkt Mastenbroek dat mensen de beslissing begrijpen. ‘Ik heb niet zelf gezegd dat ik het wilde blijven doen. Er zijn enkele sleutelfiguren binnen de vereniging naar mij toegekomen met de vraag of ik terug wilde komen op mijn beslissing. De nieuwe voorzitter van de businessclub, Ron van Breda, is naar mij toegekomen. Die zij: ‘Jaap, moet je luisteren, ik denk dat we je op dit moment keihard nodig hebben. Je doet een appèl op de leden om de schouders eronder te zetten, maar in dit veranderingsproces hebben we ervaring nodig. We willen een appèl op jou doen om op je beslissing terug te komen.’ Dat heb ik blijmoedig gedaan. Als het zo breed binnen de vereniging gedragen wordt, dan ben ik bereid mijn steentje bij te dragen. Dit seizoen maak ik sowieso af, en aan het einde van het seizoen gaan we kijken of ik nog maximaal één jaar aan de club verbonden blijf.”

 

Delen

Advertentie