Karter Ralf van der Zalm dolblij met eerste Nederlandse titel

Winter Cups had hij al eens gewonnen, zondag kon karter Ralf van der Zalm ook zijn eerste titel vieren. De dertienjarige rijder uit Moordrecht won het Nederlands kampioenschap voor viertakt-karts in de Mini Junioren-klasse.

“Dit is lekker hoor, na al die jaren”, zei Van der Zalm kort na afloop van zijn laatste race van het seizoen. “Ik kart nu zes jaar en dan is het mooi dat ik een keer een titel kan vieren.” Dat hij zondag in Eindhoven het kampioenschap pakte, was overigens geen grote verrassing meer. De karter had een dusdanige voorsprong in het klassement opgebouwd dat een tweede plek in het dagklassement op circuit De Landsard volstond.

Oppermachtig

Het hele seizoen is Van der Zalm heel sterk geweest. Van de zes rondes die het NK telde, won hij er maar liefst vijf. Alleen tijdens de eerste ronde in Berghem werd hij tweede. “Toen hadden we een probleempje met de motor. Er zat te veel zand in.”

Het was het enige akkefietje dat hij dit jaar meemaakte. Verder reed hij steevast vooraan. Hij won maar liefst dertien van de achttien manches, en die dertien won hij ook nog eens op een rij! De verklaring voor zijn sublieme vorm van dit seizoen? “We hebben een heel goede motor dankzij de afstelling van Jean-Paul (Borremans van Borremans Engineering, red.) en het chassis is ook goed dankzij mijn monteur Gianni. En ik heb zelf natuurlijk goed gestuurd.”

Vorig jaar was het nog meer zoeken geweest naar de juiste afstelling van de motor en het chassis. Voor dit seizoen stapte hij over op een nieuw chassis van CRG. Daarom wist Van der Zalm aan het begin van dit seizoen niet goed wat hij kon verwachten. Daar bleek al snel dat het een mooi seizoen kon worden. Want in Berghem werd hij ondanks de motorproblemen nog tweede in het dagklassement. “Het ging meteen eigenlijk wel lekker eigenlijk”, zei de talentvolle rijder. “Ik was wel blij toen, hoor.” Als ultiem resultaat kreeg hij zondag de Nederlandse vlag in zijn handen gedrukt: een ererondje voor de kampioen! Het was de zo verlangde beloning voor al het werk van de laatste jaren.

Van kleins af aan

Van der Zalm begon op zijn zesde met karten nadat zijn vader hem een keer had laten rijden op een achterafweggetje. “Ik vond het meteen heel leuk. En dan vooral de krachten die je voelt bij het rijden. Daarna zijn we doorgegaan op het circuit in Strijen. Toen ik zeven was, zat ik elke twee weken in de kart.”

Nu hij kampioen is, is de overstap naar een hogere klasse evident geworden. Welke dat wordt, weet Van der Zalm nog niet. Hij twijfelt tussen de Rotax Minimax of Rotax Max Junioren (allebei NK tweetakt). Zijn voorkeur gaat uit naar de Junioren. “Jean-Paul kent daar de motoren van en het lijkt me echt leuk omdat het veel sneller gaat. Ik heb al eens een proefrondje gereden in een Junior-kart en het ging echt hard.”

Welke klasse het ook wordt, komend jaar gaat hij eerst een jaar trainen. In 2020 is hij dan weer in het Nederlands kampioenschap te aanschouwe. In een poging opnieuw een titel te winnen natuurlijk.

Ralf van der Zalm bedankt zijn vader en moeder die het voor hem mogelijk maken dat hij zijn sport kan beoefenen.

Foto: Bas Kaligis

Delen

Advertentie