CKV Nieuwerkerk herstelt zich in De Lier

Een week na de nederlaag tegen Swift heeft CKV Nieuwerkerk het enige juiste antwoord gegeven: een 19-22 winst op Valto in De Lier. 

De basis voor deze overwinning werd gelegd in een fantastische openingsfase waarin Nieuwerkerk met scherp schoot. Onder aanvoering van de dames werd een 2-7 voorsprong gepakt. Via 4-10 en 6-12 kwam Valto voor de rug nog terug tot 10-14. Bij Nieuwerkerk waren vakgenoten Niels Stuurstraat en Babette Blok niet te stoppen. Samen scoorden zij twaalf veldgoals. Bij Valto was Thom Voskamp met 10 goals de grote man (drie stippen en drie vrije ballen). Hij zorgde er dan ook voor dat Valto in de tweede helft terugkwam tot 17-19. Wie anders dan Blok en Stuurstraat besliste de wedstrijd vervolgens definitief voor Nieuwerkerk. Halverwege de veldcompetitie heeft Nieuwerkerk zo 12 punten. Volgende week het laatste duel voordat de ploeg de zaal in gaat.

Een lastige uitwedstrijd voor Nieuwerkerk. Vorig veldseizoen werd er in De Lier een gelijkspel behaald tegen Valto, thuis ging Nieuwerkerk nog onderuit. Met het vertrek van Judith Goedendorp en Kevin Barnhard en het opstellen van Bart van Leeuwen in het tweede heeft Valto wel wat kwaliteit ingeleverd. Daartegenover staat de terugkomst van spits Thom Voskamp van HKV. Valto draait een moeizaam seizoen en staat in de onderste regio van deze poule. Nieuwerkerk verloor vorige week de eerste punten aan koploper Swift en wilde zich natuurlijk graag herstellen van dit tikkie.

Dat was te zien, want Nieuwerkerk begon fantastisch aan de wedstrijd. Messcherp en loepzuiver. Zo stond het binnen 70 seconden 0-2 door rake schoten van Babette Blok en Laura v.d. Linden. Nikki van Spronsen deed wat terug voor Valto, maar vervolgens schoten Dani Hoogendoorn, Blok, Niels Stuurstraat en Cathy van Horik raak voor Nieuwerkerk. Het was bijna elke aanval raak. Wat een start! Binnen 8 minuten op 1-6 en maar liefst vier damesgoals in deze beginfase.

Bij een 4-8 tussenstand na een klein kwartier waren dat al zes damesgoals (2x v.d. Linden, 2x Blok en 2x Van Horik). Toen ook een messcherpe Stuurstraat vervolgens twee keer raakschoot in minuut 15 en 17 leek de wedstrijd bij een 4-10 tussenstand wel beslist.

Bij Valto ging vanaf dat moment Thom Voskamp zich ook met de scores bemoeien. In de defensie werd Nieuwerkerk wat slordig. Er werden veel vrije ballen en ook onnodige strafworpen weggegeven. Daar wist Voskamp wel raad mee. Bij Nieuwerkerk liep het vanaf die fase in de wedstrijd wat moeizaam in het vak met Hoogendoorn, Marck, Swart en Van Horik. Toch kwam ook Swart als vierde dame van Nieuwerkerk tot scoren bij de 5-11. Na de 6-11 van Frank de Rijcke (hij zat, op twee wegtrekballen na, goed in de zak van Jasper Marck) was het alweer de derde goal voor Babette Blok; 6-12. En van die twaalf goals acht schoten uit handen van de Nieuwerkerk dames.

In de laatste vijf minuten van de eerste helft kwam Voskamp nog drie keer tot scoren. Een stip, een vrije bal en een schot. Hij zorgde eerst voor 7-12 en 8-12. Na de 8-13 van Stuurstraat werd het 9-13 via Frank de Rijcke. Cathy van Horik vervolgens met ook alweer haar derde goal voor de laatste Nieuwerkerkse treffer uit de eerste helft. Voskamp bepaalde in de slotminuut de ruststand op 10-14.

Conclusie: een fantastische start, de dames op dreef, maar Valto nog niet definitief verslagen.

In de tweede helft ging het steeds moeizamer in het tweede aanvalsvak van Nieuwerkerk. Gelukkig bleven Stuurstraat en Blok in het andere vak weinig kansen nodig hebben om tot goals te komen. Lange tijd bleef het verschil tussen Nieuwerkerk en Valto zo steeds vier of drie doelpunten. Direct na rust een strafworp van Frank de Rijcke, na weer een onnodige overtreding van Nieuwerkerk. Stuurstraat en Swart schoten al snel het verschil weer naar vijf (11-16). Onder aanvoering van Thom Voskamp bleef Valto er in geloven.

Na een kwartier in de tweede helft wisselde Nieuwerkerk voor de eerste keer. Nathan Marck verving zijn broer Jasper. De wissel had helaas niet het gewenste effect, al was het begrijpelijk om Hoogendoorn wat meer te laten aanvallen. Die had kort daarvoor uit een van zijn weinige pogingen zijn tweede goal gemaakt en voor de 14-18 gezorgd. Na de 14-19 van Blok leek Nieuwerkerk de wedstrijd voortijdig te beslissen.

Valto dacht daar anders over en zag achtereenvolgens Naomi Grootscholten en Thom Voskamp (2x) scoren, waardoor het acht minuten voor tijd plots 17-19 was. Het publiek in De Lier ging er toch nog in geloven. Maar daar waren uiteraard Stuurstraat en Blok. Eerst Stuurstraat met zijn eerste strafworp (17-20) en daarna Blok met haar zesde rake schot 17-21. Wedstrijd beslist.

Thom Voskamp met zijn 10e en invaller Ron Boekestijn met de 19-21. Maar het slotakkoord voor topscoorder Niels Stuurstraat met zijn zesde treffer van afstand, 19-22.

Eindconclusie. Die fantastische openingsfase bleek achteraf beslissend. De dames van Nieuwerkerk waren met 13 doelpunten van doorslaggevend belang. En op Stuurstraat staat geen maat. Nieuwerkerk halverwege op een tweede plek met 12 punten uit zeven wedstrijd. Prima cijfers! Het publiek heeft genoeg kunnen genieten tot dusverre.

Volgende week de laatste veldwedstrijd van 2018. De return bij HKC in Hardinxveld. Een lastige wedstrijd tegen de nummer 3 uit de poule, die na de nederlagen tegen Nieuwerkerk en Swift, al vijf wedstrijden op rij heeft gewonnen.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstaat 7(1), Babette Blok 6, Cathy van Horik 3, Laura v.d. Linden 2, Miriam Swart 2 en Dani Hoogendoorn 2

Doelpunten Valto: Thom Voskamp 10(3), Frank de Rijcke 3(1), Zane de Roo 2, Nikki van Spronsen 1, Mees Koole 1, Naomi Grootscholten 1 en Ron Boekestijn 1.

Delen

Advertentie